Jeugdbrandweer Rozenburg

De Jeugdbrandweer Rozenburg bestaat sinds 7 november 1996.logojeugdbrandweer

Met een aantal enthousiaste leiders/instructeurs willen we de jeugd van 12 t/m 18 jaar warm krijgen voor het vak van brandweerman/ vrouw. De Jeugdbrandweer Rozenburg heeft zo’n 12 jeugdleden. Een jeugdbrandweerkorps is te vergelijken met een scouting organisatie, alleen geënt op brandweer en hulpverlening.

Op een ontspannen manier wordt door de kinderen kennis gemaakt met vele aspecten van het brandweervak. Dit gebeurd dmv theorie en vele praktijkoefeningen. Elke woensdagavond van 19.00 tot 20.30 heeft de jeugdbrandweer z’n eigen oefenavond in de kazerne aan de Laan van nieuw Blankenburg 10, in Rozenburg.

De jeugdbrandweer geeft regelmatig demonstraties op bijvoorbeeld Koninginnedag of de vrijwilligersdag. We hebben zelfs een demonstratie gegeven aan prins Floris en prinses Aimée.

prinsesAimee slachtofferBlussen
peeceetjeBlussen groepsfoto

 

We gaan ook vaak oefenen op één van de beroepskazernes van de Gezamenlijke Brandweer. Soms oefenen we zelfs samen met de echte brandweer!

Ook gaan we wel eens op excursie. Zo hebben we een keer met echt vuur geoefend op het oefenterrein van RISC, op de Maasvlakte.

Meer foto's kun je hier vinden.

 

Nederland telt op dit moment 141 jeugdbrandweerkorpsen.
In de korpsen worden meisjes en jongens een aantal aspecten van het brandweervak bijgebracht. Daarbij is één van de doelstellingen dat kinderen door kunnen stromen naar de vrijwillige- of beroepsbrandweer. Zo zijn bij een groot aantal brandweerkorpsen mensen werkzaamheden die hun brandweercarrière bij de jeugd zijn begonnen. Het gaat hierbij niet alleen om brandweerkorpsen met een jeugdbrandweer maar ook bij korpsen die geen jeugdbrandweer hebben zijn mensen in dienst die elders bij de jeugdbrandweer begonnen zijn.

 

Voordat de stap naar de volwassen brandweer gemaakt kan worden hebben de kinderen bij de jeugdbrandweer meestal een opleidingsperiode van 6 a 7 jaar achter de rug. De jeugdbrandweer heeft voor deze opleiding ook een aantal professionele lesboeken beschikbaar. Voor de junioren (leeftijd 12 t/m 16 jaar) is het beginners boek waarin kort en bondig uitleg wordt gegeven over een groot aantal onderdelen van de opleiding manschappen 1.
Voor de aspiranten (leeftijd 15 t/m 18 jaar) is gekozen om een leerboek te ontwikkelen dat op een groot aantal onderdelen 1 op 1 is overgenomen uit de opleiding manschappen. Met het laatste kunnen de jeugdleden worden voorbereid op een toekomst bij de volwassen brandweer.